HTML

Asztalosműhelytitkok

Asztalos és lakberendező, férj és feleség, ötletek és inspirációk, csináldmagad és próbáld ki! Érdekes információk bútorok tervezéséről és készítéséről - első kézből. www.faltolfalig.hu

Miből készülhet a bútor? MDF lap

2012.03.21. 16:28 :: antiplastik

Az MDF szó jelentése: Middle Density Fiberboard - közepesen sűrű farostlemez.

Az MDF lap gyártása megegyezik a faforgácslapéval, de ennél a terméknél az alapanyag  részecskenagysága sokkal apróbb, ezért a lap anyaga sokkal sűrűbb, nehezebb és homogénebb. Az MDF lapot főként a bútorajtók gyártásához használjuk, mert nehéz, viszont nagyon jól marható, alakítható, sőt hajlítható változata is van. Megmunkálhatósága a tömör fával azonos.

oqlkfy4h5e.jpg       Natúr MDF lap

Felülete lehet laminált, furnérozott, leggyakrabban pedig festett. Az festett antikolt és a festett magasfényű bútorajtók kitűnő alapanyaga az MDF lap.

Festés során a nyers MDF lapot alapos csiszolás után egy alapozó lakkréteggel látják el, ami a farostokat lezárja. Az alapozó rétegre egy köztes fehér színű lakkréteg kerül, amit szintén egy alapos finom csiszolás követ. Azután kerül fel a végső színes vagy fehér fedőlakk. Antikolás során még egy eltérő színű lakkréteget visznek fel a lapra, amit helyenként visszacsiszolnak. Magas fényű ajtólapok esetében a színes lakkrétegre több réteg magas fényű színtelen, rendkívül kemény lakkot hordanak fel.

A festett ajtók nagyon szépek, egyediek, bármilyen színben és formában elkészíthetők, de ez a felületkezelés sérülékenyebb és a hosszadalmas technológia miatt drágább a műanyag bevonatoknál (laminált, vákumfóliázott bútorlap).

MDF lap előnyei:

  • könnyen megmunkálható - marható, profilozható
  • hajlítható
  • létezik vízálló változata is
  • olcsóbb mint a fa
  • mérettartó

MDF lap hátrányai:

  • magas műgyanta tartalom
  • nagy fajsúly - nehéz

B.Blanka asztal.jpgFestett, antikolt bútor lányszobába. Tervezés, kivitelezés: Faltól falig

Kékantik2.jpg

Kék színű antikolt konyha MDF lap ajtókkal. Kivitelezés: Faltól falig

Szólj hozzá!

Címkék: bútor festett bútor anyagfelhasználás miből készül MDF lap antikolt bútor antikolt MDF lap

A bejegyzés trackback címe:

https://faltol-falig.blog.hu/api/trackback/id/tr514330805

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása